arash آشنایی با رید (RAID) و انواع آن کلیدی برای بهبود عملکرد و امنیت داده‌ها

arash بدون دیدگاه
raid whats

6 دقیقه مطالعه

آشنایی با رید (RAID) و انواع آن

رید (RAID) تکنولوژی‌ای است که برای افزایش قابلیت اطمینان و کارایی سیستم‌های ذخیره‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تکنولوژی از ترکیب چندین درایو به عنوان یک واحد ذخیره‌سازی واحد استفاده می‌کند. انواع مختلفی از رید وجود دارد که هر یک مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی و توضیح انواع مختلف رید می‌پردازیم با فرابرد رایانه هوشمند آریانا همراه باشید:

سطوح استاندارد RAID

RAID 0 :  این پیکربندی دارای  striping  است اما داده های اضافی ندارد. بهترین عملکرد را ارائه می دهد، اما fault tolerance را ارائه نمی دهد.

RAID 0: پیکربندی برای حداکثر کارایی

رید 0 برای سرور hp

  • ویژگی‌ها: افزایش سرعت خواندن و نوشتن با استفاده از تقسیم داده‌ها بین دو یا چند دیسک.
  • مزایا: کارایی بسیار بالا.
  • معایب: عدم وجود افزونگی؛ در صورت خرابی یک دیسک، تمام داده‌ها از بین می‌رود.

RAID 1: امنیت با افزونگی کامل

این پیکربندی که به عنوان Disk Mirroring نیز شناخته می‌شود، از حداقل دو درایو تشکیل شده است که ذخیره‌سازی داده‌ها را کپی می‌کنند. در نتیجه striping  وجود ندارد.  عملکرد خواندن بهبود یافته است زیرا هر دیسک را می توان همزمان خواند.  عملکرد نوشتن مانند single-disk storage   است.

رید 1 برای سرور HPE

  • ویژگی‌ها: داده‌ها به طور کامل روی دو یا چند دیسک کپی می‌شوند.
  • مزایا: افزونگی کامل؛ در صورت خرابی یک دیسک، داده‌ها همچنان در دسترس هستند.
  • معایب: نصف ظرفیت ذخیره‌سازی موجود استفاده می‌شود.

RAID 2 : این پیکربندی از  striping  در بین دیسک ها استفاده می کند و برخی از دیسک ها اطلاعات ECC   را ذخیره می کنند.

RAID 2 همچنین از یک برابری Hamming code  اختصاصی استفاده می کند که شکل خطی ECC است. RAID 2 هیچ مزیتی نسبت به RAID 3 ندارد و دیگر استفاده نمی شود.

رید 2 چیست

RAID 3 : این تکنیک از striping استفاده می کند و یک درایو را به ذخیره اطلاعات به میزان یکسانی   parity    ؛  اختصاص می دهد.  اطلاعات ECC تعبیه شده برای تشخیص خطاها استفاده می شود. 

رید 3 چیست؟بازیابی اطلاعات با محاسبه اطلاعات انحصاری ثبت شده در درایوهای دیگر انجام می شود. از آنجا که یک عملیات I/O به تمام درایوها به طور همزمان آدرس می دهد، RAID 3  نمی تواند I/O را با هم ،همپوشانی کند.  به همین دلیل، RAID 3 برای سیستم های تک کاربره با برنامه های طولانی مدت ؛ بهترین است.

RAID 4این سطح از stripe های بزرگ استفاده می کند، به این معنی که کاربر می تواند سوابق/بایگانی ها را از هر درایو واحد بخواند. سپس Overlapped I/O   را می توان برای عملیات خواندن استفاده کرد. 

رید 4 چیست؟  از آنجا که تمام عملیات نوشتن برای به روز رسانی درایو parity  مورد نیاز است، هیچ تداخلی I/O امکان پذیر نیست.

RAID 5: تعادل بین کارایی و افزونگی

این سطح بر اساس Block-Level Striping   یکسان و برابری است. وجود اطلاعات یکسان و برابری در حاشیه هر درایو ، آرایه را قادر می سازد حتی اگر یکی از درایوها از کار بیفتد، کار کند و به فعالیت ادامه دهد. معماری آرایه، عملیات خواندن و نوشتن را قادر می سازد تا چندین درایو را در بر بگیرد. این نتیجه، عملکرد بهتری نسبت به یک درایو دارد، اما نه به اندازه آرایه  RAID 0  .    به هر حال RAID 5 به حداقل سه دیسک نیاز دارد، اما اغلب توصیه می شود از حداقل پنج دیسک به دلایل عملکردی؛ استفاده کنید.

آرایه‌های RAID 5 عموماً به دلیل تأثیر عملکرد مرتبط با نوشتن داده‌های یکسان و برابر، انتخاب ضعیفی برای استفاده در Write-Intensive Systems  هستند. وقتی یک دیسک از کار بیفتد، بازسازی آرایه RAID 5 ممکن است زمان زیادی طول بکشد.

 

RAID 5

  • ویژگی‌ها: داده‌ها و اطلاعات افزونه (parity) روی سه یا بیشتر دیسک توزیع می‌شوند.
  • مزایا: کارایی خوب و استفاده بهینه از فضای ذخیره‌سازی.
  • معایب: عملکرد نوشتن کمی کندتر به دلیل محاسبات parity.

مقاله پیشنهادی : راهنمای کامل و تصویری RAID بندی سرورهای HP: از مبتدی تا پیشرفته

RAID 6: افزونگی مضاعف برای امنیت بیشتر

رید 6

برخی از سطوح RAID که مبتنی بر ترکیبی از سطوح RAID هستند به عنوان RAID تودرتو (Nested) نامیده می شوند. در اینجا چند نمونه از سطوح RAID تو در تو (Nested) آورده شده است.

  • ویژگی‌ها: مشابه RAID 5، اما با دو بلوک parity، امکان خرابی دو دیسک بدون از دست رفتن داده‌ها.
  • مزایا: امنیت بسیار بالا.
  • معایب: عملکرد نوشتن کندتر و استفاده بیشتر از فضای ذخیره‌سازی برای parity.

RAID 10 (1+0): ترکیب سرعت و افزونگی

raid 10 یا رید 1+0

این سطح اغلب به عنوان RAID 10 شناخته می شود که با ترکیب RAID 1 و RAID 0 ایجاد میگردد ؛ که عملکرد بالاتری نسبت به RAID 1 ارائه می دهد، اما هزینه بسیار بالاتری دارد. در RAID 1+0 داده ها Mirrored و Mirror ها نیز بصورت striped هستند.

  • ویژگی‌ها: ترکیبی از RAID 0 و RAID 1؛ داده‌ها به صورت stripe و mirror ذخیره می‌شوند.
  • مزایا: کارایی بالا و افزونگی مناسب.
  • معایب: نیاز به حداقل چهار دیسک؛ ظرفیت نصف کل دیسک‌ها.

این تنها برخی از پیکربندی‌های رایج RAID هستند و هر یک برای نیازهای خاصی مناسب هستند. انتخاب مناسب‌ترین نوع RAID بستگی به نیازهای کاربر از لحاظ کارایی، امنیت و هزینه دارد.

مزایا و معایب RAID

در اینجا جدول مزایا و معایب استفاده از RAID ارائه شده است:

مزایا
به دلیل اینکه دیسک‌های ارزان‌تر در تعداد زیادی استفاده می‌شوند، مقرون به صرفه‌تر هستند.
استفاده از چندین هارد دیسک RAID را قادر می‌سازد تا عملکرد یک هارد دیسک را بهبود بخشد.
افزایش سرعت و قابلیت اطمینان کامپیوتر پس از خرابی، بسته به پیکربندی.
خواندن و نوشتن را می‌توان سریع‌تر از یک درایو با RAID 0 انجام داد. این به این دلیل است که یک سیستم فایل تقسیم شده است و بین درایوهایی که روی یک فایل با هم کار می‌کنند، توزیع می‌شود.
با RAID 5 قابلیت دسترسی و انعطاف‌پذیری افزایش یافته است. با Mirroring، دو درایو می‌توانند حاوی داده‌های یکسانی باشند و اطمینان حاصل شود که در صورت خرابی دیگری، یکی به کار خود ادامه می‌دهد.
معایب
پیاده‌سازی سطوح RAID تو در تو (Nested) نسبت به سطوح RAID سنتی، گران‌تر است زیرا به دیسک‌های بیشتری نیاز دارند.
هزینه هر گیگابایت برای دستگاه‌های ذخیره‌سازی برای RAID تودرتو (Nested)، بالاتر است زیرا بسیاری از درایوها برای افزونگی (redundancy) استفاده می‌شوند.
وقتی یک درایو از کار بیفتد، احتمال اینکه درایو دیگری در آرایه نیز به زودی از کار بیفتد، افزایش می‌یابد که احتمالاً منجر به از دست رفتن اطلاعات می‌شود. این موضوع به این دلیل است که همه درایوهای یک آرایه RAID به طور همزمان نصب می‌شوند، بنابراین همه درایوها در معرض یکسانی فرسودگی هستند.
بعضی از سطوح RAID – مانند RAID 1 و 5 – فقط خرابی و واماندگی یک درایو را می‌توانند متحمل شوند.
آرایه‌های RAID و داده‌های موجود در آن‌ها تا زمانی که یک درایو خراب جایگزین نشود و دیسک جدید با داده‌ها پر شود، آسیب‌پذیر هستند.
از آنجایی که درایوها در حال حاضر ظرفیت بسیار بیشتری نسبت به زمانی که RAID برای اولین بار پیاده‌سازی شد، دارند؛ بازسازی درایوهای آسیب دیده، زمان زیادی طول می‌کشد.
اگر خرابی دیسک رخ دهد، این احتمال وجود دارد که دیسک‌های باقیمانده دارای بخش‌های بد (bad sectors) یا داده‌های ناخوانا باشند، که ممکن است بازسازی کامل آرایه را غیرممکن کند.

با این حال، سطوح RAID تودرتو (nested) با ارائه افزونگی (redundancy) بیشتر، این مشکلات را برطرف می‌کند و به طور قابل توجهی احتمال خرابی در سطح آرایه را به دلیل خرابی همزمان دیسک کاهش می‌دهد.

 

RAID سخت افزاری در مقابل RAID نرم افزاری

همانند کنترلرهای RAID، خود RAID نیز می‌تواند از طریق سخت‌افزار یا نرم‌افزار پیاده‌سازی شود. RAID مبتنی بر سخت‌افزار از پیکربندی‌های مختلف RAID پشتیبانی می‌کند و به‌ویژه برای RAID 5 و 6 مناسب است. پیکربندی سخت‌افزار RAID 1 برای پشتیبانی از فرآیند بوت و برنامه‌های کاربردی مناسب است، در حالی که سخت‌افزار RAID 5 برای آرایه‌های ذخیره‌سازی بزرگ ایده‌آل است. هر دو پیکربندی سخت‌افزاری RAID 5 و 6 برای عملکرد و کارایی بهینه طراحی شده‌اند.

RAID می‌تواند به دو صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پیاده‌سازی شود که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه به مقایسه این دو نوع RAID پرداخته شده است.

ویژگی RAID سخت‌افزاری RAID نرم‌افزاری
تعریف استفاده از یک کنترلر سخت‌افزاری مستقل برای مدیریت RAID استفاده از سیستم‌عامل برای مدیریت RAID
کارایی کارایی بالا به دلیل استفاده از کنترلر اختصاصی کارایی کمتر نسبت به RAID سخت‌افزاری به دلیل استفاده از منابع سیستم
هزینه هزینه بالاتر به دلیل نیاز به خرید کنترلر RAID هزینه کمتر زیرا نیازی به سخت‌افزار اضافی ندارد
پیچیدگی نصب و راه‌اندازی نصب و راه‌اندازی نسبتاً ساده اما نیاز به سخت‌افزار اضافی دارد نصب و راه‌اندازی آسان‌تر زیرا نیاز به سخت‌افزار اضافی ندارد
انعطاف‌پذیری انعطاف‌پذیری کمتر؛ وابسته به نوع کنترلر RAID انعطاف‌پذیری بیشتر؛ می‌تواند با انواع مختلف سیستم‌عامل‌ها و سخت‌افزارها استفاده شود
پشتیبانی از سیستم‌عامل مستقل از سیستم‌عامل؛ قابل استفاده با هر سیستم‌عاملی که کنترلر RAID را پشتیبانی کند وابسته به سیستم‌عامل؛ فقط با سیستم‌عامل‌هایی که RAID نرم‌افزاری را پشتیبانی می‌کنند کار می‌کند
قابلیت اطمینان قابلیت اطمینان بالا به دلیل استفاده از کنترلر اختصاصی و عدم وابستگی به سیستم‌عامل قابلیت اطمینان کمتر به دلیل وابستگی به سیستم‌عامل و نرم‌افزار
بازیابی داده‌ها بازیابی داده‌ها سریع‌تر و آسان‌تر به دلیل استفاده از سخت‌افزار اختصاصی بازیابی داده‌ها ممکن است زمان بیشتری ببرد و پیچیده‌تر باشد

مزایا و معایب RAID سخت‌افزاری

مزایا:

  • عملکرد بالا به دلیل استفاده از کنترلر مستقل.
  • کاهش بار روی CPU سیستم.
  • قابلیت اطمینان و پایداری بیشتر.
  • پشتیبانی از ویژگی‌های پیشرفته مانند باتری پشتیبان و کش‌های نوشتنی.

معایب:

  • هزینه بالاتر به دلیل نیاز به خرید کنترلر RAID.
  • محدودیت در انعطاف‌پذیری به دلیل وابستگی به نوع کنترلر.
  • نیاز به سخت‌افزار اضافی و پیچیدگی بیشتر در مدیریت سخت‌افزار.

مزایا و معایب RAID نرم‌افزاری

مزایا:

  • هزینه کمتر زیرا نیازی به خرید سخت‌افزار اضافی نیست.
  • انعطاف‌پذیری بیشتر و قابل استفاده با انواع مختلف سخت‌افزارها و سیستم‌عامل‌ها.
  • راه‌اندازی و مدیریت آسان‌تر.

معایب:

  • عملکرد پایین‌تر به دلیل استفاده از منابع سیستم.
  • بار اضافی روی CPU.
  • قابلیت اطمینان کمتر به دلیل وابستگی به سیستم‌عامل و نرم‌افزار.
  • پیچیدگی بیشتر در بازیابی داده‌ها در صورت خرابی سیستم‌عامل یا نرم‌افزار.

نتیجه‌گیری

انتخاب بین RAID سخت‌افزاری و RAID نرم‌افزاری بستگی به نیازها و بودجه شما دارد. اگر به عملکرد بالا و قابلیت اطمینان بیشتری نیاز دارید و می‌توانید هزینه بیشتری بپردازید، RAID سخت‌افزاری گزینه بهتری است. اما اگر هزینه برای شما مهم است و نیاز به انعطاف‌پذیری بیشتری دارید، RAID نرم‌افزاری می‌تواند مناسب‌تر باشد.

امیداورایم از این مقاله لذت برده باشید.

مطالب مرتبط
منبع computerweekly
برچسب ها

دیدگاه ها برای این نوشته بسته می باشد